Cikkek

Válás pereskedés, veszekedés és gyűlölködés nélkül – A mediáció segítségével a gyerek kevésbé sérül

Válás Mediáció

A szakértőt kérdeztük arról, hogyan is zajlik a válási mediáció, miért jó a gyereknek, és hogyan kerülhető el vele a hosszas pereskedés.

A válás – akármilyen okból is történik – szinte mindig egy borzasztóan nehéz, fájdalmas és hosszadalmas folyamat, amely a gyermekeket is erősen megviseli. A felek között gyakran elfajulnak a viszonyok, elmérgesednek a viták, ez azonban igen káros mind rájuk, mind a gyerekre nézve.

A válási mediáció pont ezeket igyekszik megelőzni: felgyorsíthatja, békésebbé és könnyebbé teheti az egészet, és ennek segítségével a legkisebb családtag, illetve családtagok is kevésbé sérülnek. Dr. Farkas Dorottyát, a Mediátorpont jogász-mediátorát kérdeztük arról, pontosan mit is takar ez a módszer, milyen technikákkal és hogyan zajlik az eljárás, hogyan előzik meg a veszekedéseket, és miért jó a gyerekeknek.Mi is az a válási mediáció, és mi a célja?- A válási mediáció azoknak a pároknak nyújt segítséget, akik válás előtt állnak vagy épp egy válási folyamatban vannak benne. Ilyenkor sok esetben jól jön a külső segítség, ugyanis a pároknak éppen elég probléma az, hogy felborul az eddigi megszokott életük, hogy azon kell gondolkodniuk, merre induljanak tovább, esetleg záros határidőn belül új lakhatást is kell keresniük. A közös gyerekekkel töltött időt ezután meg kell majd osztaniuk – aminek a technikai lebonyolítása sokszor nem egyszerű -, és az egyéb közös dolgokat is le kell zárni valamilyen módon. Ez leírva is soknak tűnik, és az életben is komoly megpróbáltatás a pároknak.

A válási mediáció során az a cél, hogy a párok ne egyedül vágjanak bele kapcsolatuk lezárásába és a nyitott kérdések rendezésébe, mert sok esetben ez csak további veszekedéshez és feszültséghez vezet. Az energia és a belső nyugalom megőrzése az ilyen krízishelyzetekben nagyon fontos. A mediátor segít a pároknak abban, hogy a valóban fontos dolgokra és megoldandó helyzetekre fókuszáljanak, ahelyett, hogy elindulnának egy olyan irányba, ahol mindketten csak újabb sérelmeket szereznek. Az elsődleges cél tehát az, hogy megtalálják, hogyan tudnak együttműködni a jövőben a közös gyermekek vagy egyéb olyan dolog kapcsán, amiben közös döntéseket kell majd hozniuk, még akkor is, ha nem felhőtlen a viszony kettőjük között – mondta a szakértő.Hogyan zajlik a mediáció folyamata?- A párok kiválasztanak egy, az igazságügyi minisztérium közvetítői névjegyzékében szereplő, számukra szimpatikus mediátort, akivel külön-külön találkoznak, és ha mindketten úgy érzik, hogy együtt tudnak majd dolgozni vele, akkor hivatalosan felkérik őt a közvetítői eljárás lefolytatására. A mediátor felkészíti őket a közös mediációs megbeszélésre – ahol már hárman vannak-, hogy az valóban hatékony legyen, és minél előbb egyezségre jussanak minden vitás kérdésben. A megbeszélések három óra hosszúak. Jellemzően egy-két alkalom elegendő egy válás teljes körű rendezéséhez. Ha mindenben sikerült megállapodni, akkor a mediátor elkészíti az egyezséget, amit a felek – aláírást követően – benyújthatnak az ügyükben eljáró illetékes bírósághoz. Ennek előnye az, hogy a már esetleg régóta folyamatban lévő bontópereket gyorsan lezárhatják, az újonnan induló házasságfelbontási ügyek pedig problémamentesen, rövid idő alatt befejeződnek.

Forrás

További cikkek