Cikkek

Mit tehetsz a stressz csökkentése érdekében?

Konfliktusok megoldása Mediátor segítségével

4 stratégia – amire biztos, hogy szükséged lesz

Igazából semmit, mert nem feltétlen van hatásod arra, hogy mi történik a szűk és tágabb környezetedben, a világban. Azért tehetsz és azért inkább érdemes tenned, hogy a számodra legmegfelelőbb módon tudd kezelni és egyensúly közeli állapotban tudj maradni.

Szorongás, hátfájás, reflux: a stressz jelei a testünkben - EgészségKalauz

A hétköznapok stresszei és a bezártságból adódó párkapcsolati, családi konfliktusok megtépázhatják a magabiztosságodat és még jobban kiszolgáltatottabbá tehetnek a stresszel szemben. Valahogy belül kell megerősödni, hogy ellenállóbb legyél …

A rugalmasság, a belső erő, és a belső béke megteremtése önmagadban, összehangolt erőfeszítéseket és terveket igényel.

Mi segíthet abban, hogy amikor az élet kihívásaival szembesülsz, “ne ess szét”, és inkább “talpon maradj”?

Ismét olyasmire gondolok, ami csak rajtad múlik.

4 stratégia – amire biztos, hogy szükséged lesz

1. Húzd meg a határokat!

Nem túlzás, sőt, inkább tény, hogy a határok meghúzása elég nagy kihívás – és elég sokunknak. Ha egyszerű és /vagy automatikus lenne, akkor nem szólna annyi cikk arról, hogyan csináld, 🙂 Ami a lényeg és fontos is egyben, hogy ez egy olyan képesség, ami segíthet a stresszkezelésben és a belső erőd vonatkozásában is – ezért érdemes foglalkozni vele.

A határok meghúzásával megelőzhető és kevésbé intenzív is lehet a stressz.

Ezt úgy érheted el, hogy:

  • nemet mondasz bizonyos elköteleződésekre, még azelőtt, hogy túlterhelődnél;
  • nem engeded, hogy az embereknek tiszteletlenül bánjanak veled;
  • elkerülöd azokat a helyzeteket, embereket, amelyek és akik több stresszt okoznak, mint amennyit érnek.

Amikor eljutsz arra a pontra, hogy a határok meghúzása már kevésbé stresszes, akkor könnyebben fogod azonosítani is, hogy hol – mikor – milyen határokat kell meghúzni … a dolgok pedig sokkal könnyebbé válhatnak.

2. Tanuld meg, mikor kell elengedni dolgokat!

… vagyis mikor érdemes. Nagyszerű és egyszerű lenne, ha a magabiztosság és a rugalmasság csak az önbizalomhiány és a kiszolgáltatottság érzésének “elengedéséről” szólna, de általában nem ez a helyzet.

Elengedhetsz pl.:

  • olyan dolgokat, amelyek rombolóan hatnak rád és negatívan befolyásolják az önbizalmadat;
  • olyan embereket, akik rendszeresen megkérdőjeleznek és nekik köszönhetően már magadban is kételkedsz, vagy nagyobb kihívást jelentenek, mint ami egészséges;
  • olyan a múltból származó gondolatokat is, amelyek behatolnak a jelened lelki békéjébe, és velük együtt természetesen elengedheted a múltból fakadó dühödet is.

A neheztelést és a rágódást kiváltó emberek és gondolatok elengedésének elsajátítása elengedhetetlen lépés a stressz kezelésének megtanulásában.

Mindez persze egy kis gyakorlást igényel (és pl. az olyan tevékenységek, mint a meditáció segíthetnek is benne), de megéri a fáradságot.

3. Figyelj a saját igényeidre!

Ha te is azok közé tartozol és hozzászoktál, hogy vigyázz másokra, de te magad inkább a második, harmadik, vagy akár utolsó helyen szerepelj a listán, akkor ideje ezt felülvizsgálni.

Elengedhetetlen a stresszoldó öngondoskodási stratégiákon keresztül megtanulni vigyázni önmagadra, méghozzá úgy, hogy az megfeleljen a testi, érzelmi és pszichológiai igényeidnek – ami alatt azt értem, hogy mikor-mire van szükséged valójában.

Ez a fajta öngondoskodás lehetővé teszi a stressz kezelését, első körben a te jól létedet, majd ezen keresztül azt is, hogy segítségére légy, vagy éppen elérhetővé válj azok számára, akiknek szüksége van rád.

Egyébként, ha azon szerencsések közé tartozol, akiket ez nem érint, vagyis nem mindenki mást helyezel előtérbe magad helyett, akkor is szükséged lehet az öngondoskodásra.

Milyen módon gondoskodhatsz magadról és válhat produktívabbá, örömtelibbé az életed?

Pl.

  • ha nem alszol eleget éjszaka, mert eláraszt a munka (vagy a túl sok stressz), akkor a pihenésre való összpontosítás segíthet;
  • ha úgy találod, hogy az étrended nem a legegészségesebb, akkor az egészségesebb étrendre való összpontosítás segíthet enyhíteni a stresszt,
  • ha nem szán időt arra, hogy rendszeresen sportolj vagy lazíts, akkor azért is érdemes rá figyelni hosszú távon veszélyeztetheti az egészségedet.

A magaddal való törődés segíthet abban, hogy rugalmasabb légy és magabiztosabban érezd magad. Összességében ellenállóbbá válhatsz és képessé a belső békéd megteremtésére.

4. Fejleszd a kapcsolati készségeidet!

A kapcsolatokból fakadó támogatás ugyan óriási erőforrás lehet, de bizonyos kapcsolatok olykor rombolóbban hatnak, mint a legtöbb más típusú stressz.

A kapcsolatokból származó stressz nem csak téged befolyásol, hanem a körülötted élőket is érinti. Ebben érintettek azok, akikkel valamilyen kapcsolatban állsz és azok különösen, akikre hatással van az érzelmi állapotod.

A rossz kommunikációs készségek és bizonyos, nem túl konstruktív szokások a nézeteltérések, félreértések, a harag és a távolság forrásai lehetnek … vagy éppen egy erősebb kapcsolat és egy boldogabb jövő ugródeszkája – ez rajtad múlik.

Érdemes fejlesztened a kommunikációs készségeidet és ha szükséges, elengedni pár szokásodat, ami a kapcsolataid és az érzelmi állapotod szempontjából is pozitív eredményt hozhat.

A jobb minőségű kapcsolatok, valamivel kevesebb stresszt és érdemi változást hozhatnak az életedbe!

Bízom benne, hogy Te is kedvet kaptál ahhoz, hogy jobban odafigyelj magadra. Ha szükséged van támogatásra vagy nem tudod, hogyan állj neki, keress engem! Foglalj időpontot hozzám a hello@monikamediator email címen, vagy hívj bátran a 0620/9248034-es telefonon! Olvasd honlapomat https://monikamediator.hu/

Stressz - Stressz, stressz tünetei, stressz kezelés

SZEMÉLYES FEJLŐDÉS, MELYBŐL NEM CSAK TE, HANEM A KÖRNYEZETED IS PROFITÁL.

További cikkek