Egészségügyi mediáció

Egészségügyi mediáció

Az egészségügyben jelentkező peres eljárások az ún. műhibaperek száma és a megítélt kártérítési összeg növekszik. Az eljárások többsége 1-3 év alatt befejeződik, de akadt olyan ügy is, amelyben csak 5 év eltelte után született döntés.
A 2000 évi CXVI. törvényt az egészségügyi közvetítői eljárásról azzal a szándékkal hozták létre, hogy a betegek és az egészségügyi szolgáltatók között felmerülő jogviták peren kívül oldódjanak meg.

Az eljárás keretében a jogvita gyors megoldására kerülhet sor, ami egyformán szolgálja mindkét fél érdekeit.

A törvény értelmében a mediációs eljárást kezdeményezheti a beteg, annak halála esetén közeli hozzátartozója, örököse, a szolgáltató vagy a beteg és szolgáltató együttesen.

Sok beteg nem tud e konfliktuskezelő módszerről, de jellemző, hogy a beteg bízik tévedhetetlenségében és azonnal a peres utat választja. Eredményeképp felvállal egy hosszú peres eljárást, ügyvédet fogad és így sem biztos, hogy a jogi útvesztőben nem nyertesként fog távozni. Többek közt vállalja a nyilvános “kiteregetést”, és annak kockázatát, hogy az eljárás végeztével a számára nem a legjobb döntés fog születni. Nem utolsó sorban a hosszasan elhúzódó jogi procedúra egészségügyi kockázattal is járhat (állandó, per végéig elhúzódó stresszes állapot).

Az egészségügyi szolgáltatóknak ez a legjobb eljárási forma olyan ügyekben, amikor a kórház mulasztása vagy hibája nyilvánvalónak tűnik (pl. műtét során a testben felejtett tampon).